Ubuntu munkaállomás telepítése (14.04 LTS Trusty Tahr)

Innen: AdminWiki

Ez a lap egy szokványos irodai munkaállomás telepítését mutatja be Ubuntu 14.04 LTS (Trusty Tahr) disztribúcióval.

Tartalomjegyzék

Házirend

Ez egy filozofikus jellegű fejezet; aki csak a házirend szerinti telepítés lépéseit kívánja követni, nyugodtan ugorja át.

Adatkezelés

TODO!

Felhasználókezelés

Kell-e külön adminisztrátori account?

Mint a legtöbb modern Linux disztribúcióban, az Ubuntuban sem használatos közvetlenül a root account, hanem az arra feljogosított felhasználók (az admin vagy a sudo Linux csoport tagjai) sudo-val (grafikus felületen gksudo-val) indíthatnak programokat a root nevében (speciálisan a sudo -i paranccsal indítható rendszergazda konzol). Az egyszerűség kedvéért az Ubuntuban mindössze kétféle interaktív felhasználót különböztetnek meg: a sudo-képes rendszergazdát és a nem sudo-képes szabványos (standard, korábban desktop) felhasználót. Ha egy grafikus felületen futó programnak root jogosultságra van szüksége, erre engedélyt kér, aminek megadásához a sudo-képes felhasználónak (saját jelszavával) újra azonosítania kell saját magát, míg a nem sudo-képes felhasználónak egy sudo-képes másik felhasználót kell megkérnie, hogy az engedélyezéshez írja be a saját jelszavát.

Látható, hogy a sudo-képes felhasználó sem dolgozik alapértelmezésben root-ként, így kivételesen, ha a gép személyes használatú és a felhasználója maga adminisztrálja (üzemelteti), nem muszáj külön adminisztrátori hozzáférést csinálni (plusz egy profilt beállítani). Általában, közös használatú vagy cég által üzemeltetett gépen mindenképpen tartsuk fenn az első (UID: 1000) felhasználót csak adminisztrációra, és ennek jelszavát tartsuk titokban.

Figyelem: sudo-képes felhasználónak nem lehet triviális vagy üres jelszava, nem lehet automatikusan bejelentkeztetve!

Alapértelmezett felhasználói jogosultságok

Desktop felhasználói környezetben a jogosultságokat úgy célszerű meghatározni, hogy a szabvány felhasználó mindennapi tevékenységéhez (pl. floppy, CD/DVD vagy pendrive felcsatolásához, új WiFi hálózatra kapcsolódáshoz, nyomtató telepítéséhez) ne kelljen rendszergazda támogatás, azonban a rendszer lényeges megváltoztatására (elsősorban programtelepítésre, malware futtatására) ne legyen jogosult. E feltételek összeegyeztetése nem triviális.

Technikailag néhány rendszerszintű szolgáltatás hozzáférésének engedélyezése (authorizációja) egyszerűen fájlok (pl. device-ok) hozzáférésével szabályozható, más esetben szofisztikáltabb szabályozás van, amelyet az Ubuntuban a Policy Kit (egy általános authorizációs eszköztár, framework) használatával valósítottak meg (PolicyKit is an application-level toolkit for defining and handling the policy that allows unprivileged processes to speak to privileged processes, in order to grant some user the right to perform some tasks in some situation.).

Ennek megfelelően egy felhasználó konkrét jogosultságait az alábbiak határozzák meg:

 • a Policy Kitet nem támogató alkalmazások, szolgáltatások esetében fájl- (device) hozzáférésekkel szabályozott a hozzáférés, általában úgy, hogy a fájlra group write jogosultság van beállítva. Ha ez nem lenne elegendő, a csoport számára engedélyezett lehet az adott szolgáltatás futtatása root-ként (sudo-val). A jogosult felhasználóknak a vonatkozó Linux csoport tagjainak kell lenniük, vagyis a jogosultság megadása dedikált Linux csoportba sorolással valósul meg.
 • a Policy Kitet használó alkalmazások, szolgáltatások authorizációja a Policy Kit beállításaiban van definiálva; általában itt sem konkrét felhasználók, hanem Linux csoportok számára engedélyeznek vagy tiltanak egy-egy műveletet, így végeredményben itt is attól függ a jogosultság, hogy a felhasználó tagja-e az adott szolgáltatás számára dedikált Linux csoportnak.

A felhasználói jogosultságok tehát elsősorban csoportba sorolással szabályozhatóak. Ezt a besorolást már a felhasználó létrehozatalakor érdemes megtenni.

Korábban rengeteg csoportjog létezett, de az Ubuntu 12.04 LTS-sel kezdődően(?) ezt erősen megnyirbálták; valószínűleg az alábbi csoportjogok léteznek még (ld. itt - tételes ellenőrzés: TODO!) - az admin oszlop az adminisztrátor, a standard oszlop a szabvány felhasználó csoportjogait mutatja (X: igen, -: nem); bal oldalon az alapértelmezés, jobb oldalon a szerintem használható beállítás (eltérés esetén kiemelve, pl. ha nincs, de szerintem kellene: -X):

Linux csoport Jogosultság Metódus admin standard
adm Rendszernaplók olvasása. Fájl hozzáférés
/var/log/*
X X
- X
cdrom CD-DVD írás(?).
Úgy tűnik, ACL-lel (is?) szabályozva van.
Fájl hozzáférés
/dev/sr0
X X
- X
dialout Soros porti eszközök kezelése (régebben modemes csatlakozás hálózathoz, innen a neve).
Fájl hozzáférés
/dev/tty*
X X
- X
dip Modemes, közvetlen ADSL, mobilnet, stb. ("kitárcsázós") csatlakozás hálózathoz (dialout IP).
The "dip" group can launch pppd and access ppp configuration files in /etc.
Fájl hozzáférés
X X
- X
lpadmin Nyomtatók konfigurálása, beállítása.
"Administrator user group, used to match @SYSTEM in cupsd.conf policy rules" in /etc/cups/cups-files.conf
Policy Kit(?)
X X
- X
netdev Hálózatok (pl. WiFi) kezelése.
Úgy tűnik, az Ubuntu 14.04 LTS-ben már nem használatos.
On Debian, the "netdev" group gains access to using Network Manager. On Ubuntu, Network Manager access rights are gained by being at the system console, so the name of this entry in gnome-system-tools is misleading.
Policy Kit
- -
- X
nopasswdlogin Bejelentkezés jelszó nélkül. Policy Kit(?)
- -
- -
plugdev Hozzáférés külső ("bedugós") tároló eszközökhöz (pl. pendrive).
Users in the "plugdev" group can send commands to HAL (this is probably deprecated).
TODO: See what else "plugdev" can do, and how it restricts access to the storage devices.
Policy Kit(?)
X X
- X
sambashare Fájlok hálózati megosztása Windows-megosztással. Fájl hozzáférés(?)
X X
- X
sudo, admin (elavult, csak a kompatibilitás miatt) Bármely parancs végrehajtása root-ként. Policy Kit
X X
- -

Az Ubuntu 14.04 LTS alaptelepítése a szabványos felhasználót egyetlen dedikált csoportba sem sorolja be. Szerintem viszont a szabványos felhasználónak ugyanazokat a csoportjogokat meg lehetne adni, mint az adminisztrátornak, kivéve a sudo-képességet. Ezt célszerű minden telepítésnél (a helyi adottságokat is figyelembe véve) átgondolni, és a csoportba sorolás alapértelmezéseit szükség esetén módosítani (a felhasználó létrehozására használt eszköz megfelelő beállításával).

Vendég hozzáférés

A Gnome 3-ban létezik vendég hozzáférés (guest session), amely a nobody Linux felhasználó nevében, authentikáció nélkül indítható munkamenetet ad, melynek végén minden létrehozott adat (fájl, beállítás) törlődik.

A megoldás előnye, hogy valószínűleg a legegyszerűbb mód egy gép kölcsönadására; másfelől igen jól átgondolt fájl- és beállítási jogosultságok, hozzáférések kellenek ahhoz, hogy valaki egy kezében lévő gépből ne nyerhessen ki adatokat illetéktelenül. Az Ubuntu alapértelmezetten other's readable home könyvtárai nem azt támasztják alá, hogy a disztribúció összeállításakor erre komoly figyelmet fordítottak volna - ennélfogva (szerintem) a vendég hozzáférést jobb letiltani.

Alaptelepítés

Az alaptelepítés a hardware-nek megfelelő Live CD-ről, biztonságos helyi hálózaton, tűzfalon keresztül az Internetre kapcsolódva történjék. Az alábbi leírásban feltételezzük, hogy a gép merevlemeze üres.

Telepítő médium (CD/DVD) behelyezése, boot.

 • Welcome: magyar nyelv, Az Ubuntu telepítése.
 • Előkészítés: ha felismeri az Ethernet kapcsolatot, Frissítések letöltése telepítés közben - igen, Harmadik féltől származó szoftverek telepítése - igen.
 • Telepítés típusa: üres lemez esetén Merevlemez törlése és Ubuntu telepítése (jóváhagyást kér), egyébként TODO!
 • Időzóna: Budapest (OK, egzotikus gépeket kivéve :-))
 • Billentyűzet: a (magyar) kiosztás általában megfelel.
 • Kicsoda Ön: az UID: 1000 (sudo-képes, rendszergazda szerepű) felhasználót hozzuk itt létre - ha nem a végfelhasználó(k) üzemeltet(nek), legyen pl. Adminisztrátor (administrator/adminpass - gyenge jelszónak mondja, de egyelőre megfelel), értelmes gépnevet válasszunk. Saját mappa titkosítása nem kell.

Fájlmásolások után reboot, megtörténik az Ubuntu első indulása.

Közös beállítások

Ezeket a beállításokat sudo-képes adminisztrátorként bejelentkezve végezzük el (más felhasználó még nincs is).

Dátum és idő beállítása

Super/Dash (Windows billentyű), Dátum..., dátumkezelő indítása.

 • Idő beállítása - ha nagyon eltérne, kézzel (perc pontossággal) állítsuk be, majd legyen Automatikusan az Internetről.

Meghajtóprogramok ellenőrzése

Az első bejelentkezés után ellenőrizzük, hogy minden hardver maghajtó települt-e, működik-e (legalább hálózati kapcsolat legyen, TODO!).

Video problémák

Az Ubuntu általában jól felismeri a videókártyákat, a Unity 3D-nek azonban követelményei vannak, ezek nélkül a Unity 2D-ben indul el (ami kb. olyan, mint a Windows 7 Aero nélkül - legbosszantóbb számomra, hogy az ikonméretek nem csökkenthetőek a böszme nagy 48x48px-ről).

Üzemmód azonosítása terminál hívása (CTRL-ALT-T) után:

 echo $DESKTOP_SESSION       # ubuntu = 3D, ubuntu-2d = 2D
/usr/lib/nux/unity_support_test -p # Megmondja, mit hiányol a hardware-ben

TODO!

WiFi problémák

TODO!

Frissítések beállítása

Super/Dash (Windows billentyű), Frissítés..., Frissítéskezelő indítása.

 • Beállítások, Egyéb szoftverek fülön a partnereknek szóló szoftvercsomagokat is pipáljuk ki.
 • Frissítések fülön Ha biztonsági frissítések vannak: Automatikus letöltés és telepítés, Ha más frissítések vannak: Megjelenítés azonnal, Bezárás.

Lehet, hogy többszörös újraindítás szükséges - akkor vagyunk készen, ha a Frissítéskezelő szerint már nincs több frissítés.

Csomagszűrő tűzfal beállítása

A Linux kernel alapértelmezésben tartalmazza a Netfiltert, illetve települ az iptables, így a csomagszűrés technikai feltételei adottak. A GUFW - Gnome Uncomplicated FireWall egy nagyon egyszerű grafikus frontend a Netfilter tűzfal szabályok kezelésére. A GUFW telepítése előtt a csomagszűrő szabályok üresek és a policy-k megengedőek - CTRL-ALT-T (terminál hívása) után az alábbi paranccsal megnézhetjük az érvényben lévő (üres) szabályokat:

sudo iptables -n -L

Telepítsük a GUFW csomagot a Launcherből indított Szofverközpontban (így ikonja automatikusan a Launcherre is rákerül) és indítsuk el. A GUFW alapértelmezésben három, legördülő menüből választható beállításkészletet (profilt) kínál (Home, Office és Public), ezek közül a Home profilban a tűzfal egyszerűen ki van kapcsolva. Kapcsoljuk be a tűzfalat itt is, majd váltsunk Office állásba - az esetek többségében ez a profile megfelelő lesz. Ezután a profil alapértelmezett tűzfalszabályai azonnal érvényesek lesznek, amint azt a korábbi parancssorral ellenőrizhetjük:

sudo iptables -n -L | less

Most már bezárhatjuk a grafikus felületet, arra csak a tűzfalszabályok esetleges módosításakor van szükség.

GUFW elindítása rendszergazda authentikáció (sudo) nélkül - TODO!

Felhasználók csoportjogainak beállítása

Néhány rendszerszintű szolgáltatás hozzáférésének engedélyezése (authorizációja) annak alapján történik, hogy a felhasználó tagja-e az adott szolgáltatás számára dedikált Linux csoportnak. A Házirendben részletezett Ubuntu alapértelmezéseket (megfontolás után!) érdemes lehet felülbírálni.

Policy Kit beállítások módosítása

TODO!

adduser.conf beállítása

Az adduser konzol parancs egy Perl script (azaz wrapper a useradd ELF bináris paraméterezésére), amely alapbeállításait a /etc/adduser.conf állományból veszi. Jelenleg a Gnome 3 (Felhasználói fiókok) widgetje(?) ezt a parancsot hívja, így ha a felhasználókat ezzel szeretnénk létrehozni, CTRL-ALT-T (terminál hívása) után a fenti beállító állományt kell módosítanunk:

sudo nano /etc/adduser.conf # Editor hívása

Megjegyzés: ha már erre járunk, a felhasználói név ellenőrzésére szolgáló, de ebben a kiadásban hibás(!) szabályos kifejezést (NAME_REGEX) javítsuk ki, és engedélyezzük a névben a pont használatát is (vezeteknev.keresztnev alak):

-rw-r--r-- root root /etc/adduser.conf

[...]

# This is the list of groups that new non-system users will be added to
# Default:
#EXTRA_GROUPS="dialout cdrom floppy audio video plugdev users"
EXTRA_GROUPS="adm cdrom dialout dip lpadmin netdev plugdev sambashare"

# If ADD_EXTRA_GROUPS is set to something non-zero, the EXTRA_GROUPS
# option above will be default behavior for adding new, non-system users
ADD_EXTRA_GROUPS=1

[...]

# check user and group names also against this regular expression.
#NAME_REGEX="^[a-z][-a-z0-9_]*\$"
NAME_REGEX="^[a-z][-a-z0-9_.]*$"

A konzisztencia érdekében érdemes ezt a beállítást akkor is megcsinálni, ha szokásosan más eszközt használunk a felhasználók létrehozatalára.

Home könyvtárak elrejtése

Az Ubuntu alapértelmezésben nem izolálja a felhasználók home könyvtárait, vagyis mindenki minden home-ba belelát. Emellett az umask alapbeállítása 022 (azaz minden mappa és fájl, amit külön nem védtek meg, other's readable beállítással jön létre). Fentiek azt eredményezik, hogy egy egyszerű vendég munkamenetet indítva bárkinek dokumentumai, levelezése, Skype naplója, stb. elolvashatóak, kimásolhatóak - ez valószínűleg nem helyes.

A hivatalos álláspont szerint elegendő a home könyvtárakon elvenni az others minden jogát, így idegen sem belenavigálni, sem beleolvasni nem fog tudni - CTRL-ALT-T (terminál hívása) után:

chmod o-rwx ~                        # saját home elrejtése
                              # Teszteljünk:
sudo su nobody -s /bin/bash -c "ls -la /home"        # a könyvtár látszik
sudo su nobody -s /bin/bash -c "ls -la /home/administrator" # de a tartalma nem

Tegyük alapértelmezetté ezt a beállítást (drwxr-x--- jogosultság) a későbbiekben létrehozandó felhasználók home könyvtáraira (vajon miért nem ez az alapbeállítás?):

sudo nano /etc/adduser.conf # editor hívása
-rw-r--r-- root root /etc/adduser.conf

[...]
# If DIR_MODE is set, directories will be created with the specified
# mode. Otherwise the default mode 0755 will be used.
DIR_MODE=0750

[...]

Megjegyzés: paranoidabb megközelítéssel el lehetne venni a home-on belül is minden állománytól az other's jogokat és 027-re lehetne állítani a default umask értéket (kivéve root, mint a Debian szerver házirendben) - TODO!

Vendég munkamenet tiltása

A vendég munkamenet lényegesen jobb megoldás, mint ha valakit a saját bejelentkezésünkkel átengedett gépen hagyunk dolgozni, viszont a vendég minden other's read beállítású állományt olvashat, és az Ubuntu alapbeállításaival a legtöbb mappa és fájl, amit külön nem védtek meg, other's readable. Személyes használatú gépen megfontolandó a vendég belépés letiltása (elrejtett home könyvtárak esetén is). Ehhez módosítsuk a LightDM beállításait - CTRL-ALT-T (terminál hívása) után készítsünk egy include konfigurációs állományt allow-guest=false előírással:

 sudo sh -c 'printf "[SeatDefaults]\nallow-guest=false\n" >/usr/share/lightdm/lightdm.conf.d/50-no-guest.conf'

A beállítás a következő újraindításkor lép életbe, ekkor már nem lehet vendég munkamenettel bejelentkezni.

Memtest tiltása a GRUB menüben

Opcionális beállítás; ha valakit zavar a két memtest sor a multiboot rendszerindításkor megjelenő GRUB menüben, azokat pl. az alábbi módon tilthatja le - CTRL-ALT-T (terminál ablak hívása) után:

sudo chmod a-x /etc/grub.d/20_memtest86+ # ha elvesszük az execute jogot, nem fut le
sudo update-grub

A beállítás a következő újraindításkor lép életbe.

Rendszerindítási képernyő egyéb beállításai

Opcionális beállítás; ha valakit zavar a rendszerindítási hangjelzés (dobverés), illetve a "pöttyös" bejelentkezési képernyő, azt az alábbi tweak-kel tilthatja le - CTRL-ALT-T (terminál ablak hívása) után:

sudo xhost +SI:localuser:lightdm
sudo su lightdm -s /bin/bash
gsettings set com.canonical.unity-greeter play-ready-sound false
gsettings set com.canonical.unity-greeter draw-grid false
exit

A beállítás a következő újraindításkor lép életbe.

Alapvető segédprogramok

Háttérprogramok, amelyek valószínűleg minden felhasználónak szükségesek, illetve megkönnyítik az Ubuntu karbantartását.

Classic menu indicator

A Unity filozófiája szerint alkalmazásainkat a Launchpadről vagy Dash kereséssel érjük el, a klasszikus Gnome menü nem áll rendelkezésre. A PPA-ból (personal package archive) elérhető Classic menu indicator az indikátor területen elhelyez egy ikont, amelyet megkattintva a klasszikus menü előhívható. Érdemes ezt már most telepíteni.

CTRL-ALT-T (terminál ablak hívása) után:

sudo apt-add-repository ppa:diesch/testing # fogadjuk el
sudo apt-get update
sudo apt-get install classicmenu-indicator

Ki- és bejelentkezés után a menü indikátor megjelenik, és (szerintem) egyszerűbbé teszi az életet :-).

Rendszerterhelés indikátor

A hardver aktuális terhelését (pl. CPU load, sávszélesség, foglalt memória, stb.) jelző grafikonokat jelenít meg az indikátor területen (hasznos, ha legalább a CPU és hálózati forgalom grafikonok szem előtt vannak pl. a gép hirtelen lelassulása esetén). Az alábbi paranccsal csak telepítjük az eszközt, amit ezután ki-ki magának bekapcsolhat.

CTRL-ALT-T (terminál ablak hívása) után:

sudo apt-get install indicator-multiload

Compiz, Gnome és Unity tweakerek

Ezeket az eszközöket parancssorból telepítjük, mert nem szükséges ikonokat elhelyezni a Launcheren.

CTRL-ALT-T (terminál ablak hívása) után:

sudo apt-get install compizconfig-settings-manager dconf-editor unity-tweak-tool # + függőségek

Microsoft betűkészletek

Ezekre szükség van pl. az Office dokumentumok kezelésénél.

CTRL-ALT-T (terminál ablak hívása) után:

sudo apt-get install ttf-mscorefonts-installer # + függőség: cabextract

Az EULA-t fogadjuk el. Az installer a fontokat a SourceForge-ról tölti le - ha eközben hiba keletkezne, próbáljuk újra!

Java runtime engine

A legegyszerűbb megoldásnak a default-jre engine és az icedtea-plugin telepítése tűnik, amely jelenleg OpenJDK-JRE 7-et telepít.

CTRL-ALT-T (terminál ablak hívása) után:

sudo apt-get install default-jre icedtea-plugin # engine és Firefox plugin, sok függőség!

Ha az eredeti Sun/Oracle JRE-t szeretnénk telepíteni, letölthetjük disztribúciófüggetlenül az Oracle Technetwork webhelyéről, illetve Ubuntu PPA-ból. Utóbbiról ezt a cikket találtam, de mindkét megadott repository JDK-t (és nem csak JRE-t) tartalmaz: TODO!

WINE

Futtatókörnyezet Windows programok számára. Opcionális telepítés, csak akkor telepítsük, ha valóban szükség van natív Windows alkalmazások futtatására.

Megjegyzés: noha a Wine kitűnő szoftver (respect!), amit lehet, érdemes natív Linux alatt megoldani.

CTRL-ALT-T (terminál ablak hívása) után:

sudo apt-get install cabextract wine # + rengeteg Perl függőség, Samba szerver(!), könyvtárak, true-type fontok

A telepítés felmásolja a szükséges binárisokat, de nem alakít ki egyetlen futtató környezetet sem, mivel az Ubuntuban alkalmazott gyakorlat szerint minden Linux felhasználónak a ~/.wine alatt önálló Windows futtató környezete van (Wine szóhasználattal bottle), és ezek egymástól teljesen függetlenek.

Az alapvető segédprogramok telepítése után érdemes újraindítani a munkaállomást.

Alapvető alkalmazások

Olyan felhasználói programok (vagy ezek kiegészítői), amelyek minden felhasználó számára hasznosak lehetnek.

Lemezkép csatoló

Különböző lemezkép fájlok (.iso, .nrg, .mdf, stb.) csatolásához szükséges.

CTRL-ALT-T (terminál ablak hívása) után:

sudo apt-get install furiusisomount # + függőségek

Kétpaneles fájlkezelő

Opcionális telepítés (a Nautilus is tud két paneles nézetet!).

CTRL-ALT-T (terminál ablak hívása) után:

sudo apt-get install mc # + függőségek

Thunderbird levéltitkosítás plugin

Opcionális telepítés, de manapság hasznosnak tűnik a titkosított levelezés és elektronikus aláírás lehetőségének megteremtése.

CTRL-ALT-T (terminál ablak hívása) után:

sudo apt-get install enigmail

Megjegyzés: a függőségek (GPG) miatt érdemes az Enigmailt csomagból telepíteni, és nem egyénenként, a Thunderbird kiterjesztéskezelőjével.

TrueCrypt

Opcionális telepítés. A TrueCrypt lehetővé teszi titkosított (a felhasználói munkamenet elején jelszóval "kinyitható") mappák (meghajtók) használatát. Egy titkosított mappa a fájlrendszerben egyetlen állományként mutatkozik, ami egyben másolható, menthető anélkül, hogy tartalma ennek során megismerhetővé válna.

Hordozható (elveszthető, ellopható) gépen szenzitív adatokat mindenképpen célszerű titkosítva tárolni. A TrueCrypt használata mellett szól, hogy ingyenes és open source, valamint létezik MacOS és Linux platformra is, vagyis egy elmentett TrueCrypt drive gyakorlatilag mindenütt felcsatolható. Az NSA botrány kapcsán a programot közösségi kezdeményezésre auditálták, ennek kapcsán nem derült fény backdoor-ra vagy biztonsági problémára, vagyis megbízhatónak gondolom. Komoly ellenérv, hogy fejlesztését (nem teljesen világos körülmények között) 2014-ben befejezték.

Alternatíva: VeraCrypt - TODO!

A TrueCrypt nem szerepel az Ubuntu repositoryban, így azt a jelen wikiből letöltött (Linux, 32 ill. 64 bit) tarball csomagból telepítsük. A kicsomagolt telepítőt elindítva Install TrueCrypt, fogadjuk el a felhasználói feltételeket (más, érdemi kérdése a telepítőnek nincsen). A TrueCrypt indítóikonját a Classic menu Kellékekben találjuk.

A TrueCryptnek a kötetek csatolásához root joggal kell rendelkeznie, így alapértelmezésben csak sudo-képes felhasználó (Ubuntu rendszergazda) tudja használni, és a kötet csatolásakor a kötet jelszava mellett a saját jelszavát is meg kell adnia. Ezek elkerülésére hozzunk létre egy Linux system group-ot azon felhasználók számára, akiknek engedélyezni fogjuk a TrueCrypt használatát, és vegyük fel legalább az adminisztrátor (1000) felhasználót ebbe a csoportba:

sudo addgroup --system truecrypt
sudo adduser administrator truecrypt

Ezután a sudoers-ben írjuk elő, hogy a truecrypt group tagjai root-ként, jelszó nélkül indíthassák a TrueCryptet:

sudo visudo # editor hívása

Az így megszerkesztett /etc/sudoers-ben írjuk a legvégén lévő #include-ok elé:

[...]
# Users in the truecrypt group are allowed to run TrueCrypt as root.
%truecrypt ALL=(root) NOPASSWD:/usr/bin/truecrypt

A beállítás a legközelebbi újraindítás után lép életbe. A telepítéskor létrehozott indítóikont nem kell módosítani (nem kell beleírni a gksudo-t), mert a TrueCrypt automatikusan megpróbál sudo-zni, ha nem a root indítja el (és ez most már sikerül is neki).

Chat és Internet telefon kliensek

Skype

Elterjedt IP telefon és chat alkalmazás. A Launcherről indított Szoftverközponttal telepítsük (semmit sem kérdez).

Egyebek

TODO!

Az alapvető alkalmazások telepítése után érdemes újraindítani a munkaállomást.

Felhasználónkénti beállítások

Ez a rész egy általános (nem sudo-képes, azaz nem rendszergazda) felhasználó felvételét és beállításait mutatja be. A beállításokat a telepítéskor felvett administrator (1000) számára is érdemes megcsinálni.

Felhasználó felvétele

Sudo-képes (1000) adminisztrátorként a Classic menu, Rendszereszközök, Adminisztráció, Felhasználói fiókok funkcióval vehetünk fel új felhasználót. Oldjuk fel a zárolást és a [+] ikonnal hozzunk létre egy Általános fiókot, kattintsunk a Jelszó melletti Fiók letiltva feliratra és engedélyezzük a fiókot.

A belépési jelszó tekintetében az alábbiakat vegyük figyelembe:

 • Rendszergazda (sudo-képes) felhasználót sose hagyjunk jelszó nélkül.
 • Az Ubuntu a felhasználó általános jelszavait - pl. a wifi jelszavakat - egy kulcskarikán (login keyring) titkosítva tárolja, és ennek feloldásához egy jelszót (passphrase) használ. Ezt a kulcskarikát az Ubuntu minden bejelentkezéskor(?) megpróbálja automatikusan feloldani a felhasználó aktuális bejelentkezési jelszavát használva. Ha ez nem sikerül, akkor amikor a kulcskarikához hozzá kell férni - pl. wifi csatlakozás esetén -, az Ubuntu megkérdezi a jelszót (jelszó nélküli bejelentkezés, illetve automatikus beléptetés engedélyezése esetén is ez történik). A kulcstartó jelszavának megkérdezését elkerülendő (kényelmi szempontból), célszerű vagy a login keyring jelszavát a felhasználó mindenkori bejelentkezési jelszavával azonosra állítani, vagy a kulcstartót üres jelszóval üzemeltetni (ez esetben az ezen tárolt jelszavak gyakorlatilag nincsenek titkosítva).

Ennek alapján nagyjából :-) a következőket tehetjük:

 • Jelszót adunk a felhasználónak (javasolt), és a gép átadásakor ezt, valamint a login keyring jelszavát is konzisztensen megváltoztattatjuk. Utóbbit a Classic Start menu, Rendszereszközök, Beállítások, Jelszavak és kulcsok eszközben a Jelszavak/Bejelentkezési mappára (kulcstartóra) jobbklikkelve lehet megtenni.
 • Nem adunk jelszót a felhasználónak, és az első kulcstartó használatkor a kulcstartónak sem. Ha a felhasználó nem használ belépési jelszót ("nagymama gép"), akkor ez így marad, egyébként átadáskor a felhasználóval konzisztens belépési- és kulcstartó jelszót állíttatunk be.

Ha a fentiekkel végeztünk, CTRL-ALT-T (terminál hívása) után ellenőrizzük a szükséges csoportba sorolásokat:

sudo groups [username] # A javasolt házirend esetén ezt a választ kell kapnunk:
[username] : [username] adm cdrom dip plugdev lpadmin [nopasswdlogin] sambashare

A hiányzó csoportba sorolásokat az alábbi paranccsal pótolhatjuk:

sudo usermod -a -G csoport1,csoport2,...,csoportN [username]

Ha a Truecrypt telepítve van, és a felhasználó használhatja a Truecryptet, akkor vegyük fel őt a truecrypt csoportba is:

sudo usermod -a -G truecrypt [username]

Ezután jelentkezzünk be az adott felhasználó nevében.

Alapbeállítások

Ezeket minden profilban (mind az adminisztrátoriban, mind a szokásos felhasználóiban) be kell állítani.

Launcher, Rendszerbeállítások

 • Biztonság és magánszféra: keresés fülön online találatok megjelenítése ki.
 • Fényerő és zárolás: munkára használt gépnél érdemes kb. öt percre állítva bekapcsolni a zárolást és jelszót kérni a visszatéréskor (a Trusty-ban ez az alapértelmezés).
 • Megjelenés: az indítóikonok méretét érdemes kisebbre venni (32), a téma és színek ízlés szerint beállíthatóak (részemről Radiance valamilyen egyszínű kék háttérrel - Windows=#3A6EA5); viselkedés fülön munkaterületek engedélyezése opcionálisan be, ablak menüinek megjelenítése az ablak címsorában.
 • Hang: kimeneti hangerő opcionálisan lehet 100%-nál hangosabb, Hangeffektusok fülön Riasztás hangereje némítás (ez kikapcsolja a rendszerhangokat).

Classic menu, Classic menu indicator, Use alternate menu ki.

Classic menu, Rendszereszközök, Beállítások, CompizConfig Settings Manager (CCSM)

 • opcionálisan, ha engedélyezett a több munkaasztal: Általános beállítások, Munkaasztal mérete fül, 2, 2, 1 (alapértelmezett 4 munkaasztal).

Classic menu, Sundry(?), dconf szerkesztő

 • Opcionálisan az ablakfejléc bal oldalán lévő kontrollok áthelyezhetőek a jobb oldalra: org, gnome, desktop, wm, preferences, button_layout - a kettőspont kerüljön a végéről az elejére, illetve, ha a Windows sorrendet szeretnénk: :minimize,maximize,close - megjegyzés: a Trusty-ban jelenleg ennek nincsen hatása, TODO!
 • Opcionálisan, aki megszokta az ablakok rákattintás nélküli, egérhúzásra (mouse over) történő aktiválódását, illetve késleltetéssel előtérbe kerülését, beállíthatja ezt a viselkedést az org, gnome, desktop, wm, preferences, focus_mode érték click-ről sloppy-ra módosításával. Ugyanitt érdemes lehet az auto_raise_delay-t 500-ra állítani.
 • A munkaasztal betűtípusa és -mérete opcionálisan beállítható az org, gnome, nautilus, desktop, font kulccsal pl. "Ubuntu 10" értékre.

Érdemes minden felhasználónál elindítani a Rendszerterhelés indikátort:

 • Classic menu, Rendszereszközök, Rendszerterhelés indikátor, jobbklikk és beállítani a CPU valamint hálózat grafikonokat. Az autostart alapértelmezett, vagyis a továbbiakban automatikusan elindul.

Alkalmazások beállításai

Lehetőség szerint minden alkalmazást be kell állítani, nem szabad hagyni, hogy az első induláskor a felhasználótól kérdezzen!

Tűzfal kezelőfelülete

Ha a GUFW ikonja nem szerepel a Launcheren, akkor Super/Dash (Windows billentyű), Dash-ben gufw, az ikont ejtsük a Launcherre.

TODO!

Egyszerű programok beállításai

Néhány segédprogramot érdemes kitenni a Launcherre mind az adminisztrátori, mind a szokásos felhasználói profilokban.

 • GEdit - Classic menu, Kellékek, gedit; az alapbeállítások jók, rögzítsük a Launcheren.
 • Számológép - Classic menu, Segédprogramok, Számológép; az alapbeállítások jók, rögzítsük a Launcheren.
 • Képernyőkép - Classic menu, Segédprogramok, Képernyőkép; nincs beállítása, rögzítsük a Launcherre.
 • Terminál - CTRL-ALT-T; Szerkesztés, Profil beállításai, a betűkészletet (és ezzel az alapértelmezett ablakméretet) érdemes lejjebb venni (pl. Monospace 8 vagy 9). Ezután rögzítsük a Launcherre.
 • Midnight Commander - Ha ikonja nem szerepel a Launcheren, akkor Super/Dash (Windows billentyű), Dash-ben midnight, az ikont ejtsük a Launcherre. Indítsuk el, F9, Beállítások, Alapbeállítások, Saját szövegszerkesztő, OK, Beállítások mentése; parancssorában mcedit, F9, Beállítások, Általános, Új sor automatikus behúzása ki, Látható tabulátorok ki, OK, Beállítások mentése.

Az alapértelmezetten a Launcherre rögzített Ubuntu szoftverközpont, Amazon, Rendszerbeállítások ikonokat érdemes innen leszedni.

Firefox beállítása

Az adminisztrátori profilban is be kell állítani, mert keresésre, letöltésekre szükség lehet!

 • Szerkesztés, Beállítások: kezdőlap legyen about:blank (be kell írni!); kérdezzen rá a fájlok letöltési helyére; Lapok fülön ha új lapon jelenik meg egy hivatkozás, átváltás rá azonnal (ízlés szerint); Tartalom fülön a felugró ablakok ne legyenek tiltva; opcionálisan az alapértelmezett betűk (Speciális nyomógomb) legyenek Times New Roman, Arial és Courier New (a web designerek Windowsra terveznek); Adatvédelem fülön az előzményekhez egyedi beállítások: keresőmezők és űrlapmezők ne legyenek mentve - a többi alapértelmezés jónak tűnik.
 • Kiegészítők: magyar szótár (gyorskeresőbe magyar és telepítés - ha nem találná meg, innen letölthető), opcionálisan (adminisztrátornak nem): Youtube Downloader (gyorskeresőbe flash video downloader - ha nem találná meg, itt a honlapja).

Úgy tűnik, ebben az Ubuntu kiadásban a webes médialejátszás az alaptelepítéssel is jól támogatott - gyorstesztként nézzük meg ezeket az oldalakat:

TrueCrypt beállítása

Csak akkor kell beállítani, ha a felhasználónak szüksége van rá (pl. ebben fogja tartani a levelezését). Az adminisztrátori profilban nem kell beállítani.

 • Indítsuk el a programot (Classic menu, Kellékek) és rögzítsük a Launcheren. Érdemes feltűnő helyre (pl. a saját mappa alá) tenni, mert az alábbi eljárás nem csatolja fel a titkosított kötetet belépéskor (a jelszó bekérésével) automatikusan (TODO!), azt a felhasználónak manuálisan kell megtennie!
 • Ha szükséges, készítsünk a helyben tárolt levelezésnek és a helyben tárolt bizalmas adatoknak egy Truecrypt kötetet. Mérete lehet pl. 4 GB, így a Truecrypt konténerfájl egy DVD-re egyszerűen felírható, archiválható.
  • Volumes, Create volume (varázsló) - Create an encrypted file container - Standard TrueCrypt Volume - a konténerfile legyen pl ~/securevolume.tc - legalább két titkosítást használjunk, pl. AES+Twofish, hash-nek jó az alapértelmezett - a kötet mérete legyen 4 GB (vagy amennyit szeretnénk) - ha lehet, adjunk hosszú passphrase-t (és mindenképpen változtattassuk azt meg a felhasználóval!) - a kötetet érdemes FAT-re formáztatni, mert a köteten belül nem szeretnénk jogosultságkezelést. Ha 2 GB-nál nagyobb fájlok tárolására is szükség van, a következő választás az NTFS lehet, de ehhez trükközni kell mert a TrueCrypt Linux alatt sajnos nem tud NTFS-re formázni. Ha a formázás elkészült, kiléphetünk a varázslóból.
  • Az elkészített kötetet jelöljük meg kedvenc kötetként: manuálisan csatoljuk fel (TrueCrypt főképernyő, kötetlistában az első üres helyre állni, Select file, Mount nyomógomb, jelszó megadása), a kötetlistában jobbklikk a köteten, Add to favorites. Ezután a TrueCrypt becsukható, a kötet csatolva marad a felhasználó kilépéséig.
  • Automatizálhatjuk a kedvenc kötetek felcsatolását minden bejelentkezéskor: Classic menu, Rendszereszközök, Beállítások, Indítópult; itt adjunk hozzá egy új tételt pl. Truecrypt favorites névvel, /usr/bin/truecrypt --auto-mount=favorites paranccsal és pl. Automount for favorite Truecrypt volumes (if any) leírással. Ha nincs kedvenc kötetünk, bejelentkezéskor nem történik semmi különös; ha van, akkor a Windows változathoz hasonlóan a TrueCrypt jelszóbekérő ablaka bejelentkezéskor automatikusan megjelenik.

Mozilla Thunderbird beállítása

Az adminisztrátori profilban nem muszáj beállítani, hiszen ez az account nem levelez.

 • Indítsuk el a programot (Classic menu, Internet) és rögzítsük a Launcheren, pl. a Firefox ikonja alatt.
 • Beállítások: Szerkesztés, beállítások, Általános fülön új üzenet érkezésekor hangjelzés ki, Megjelenítés - Formázás fülön ízlés szerint választhatóak a Windows betűtípusai (Times New Roman, Arial, Courier New), Biztonság - Szemét fülön a levélszemét kézi megjelölésekor áthelyezés és olvasott, Biztonság - Antivírus fülön a vírusellenes szoftverek karanténozhatnak, Speciális - Olvasás és megjelenítés fülön csak a név megjelölése a címjegyzékben szereplő személyeknél ki(!). A többi alapértelmezés jó.
 • Kiegészítők telepítése (Eszközök - Kiegészítők): Lookout (a Microsoft Outlook MS-TNEF MIME típusú összetett levélformátumának kezelése; keresőben lookout), Thunderbird újraindítása.
Üzemeltetés TrueCrypt volume-ban

A Thunderbird minden felhasználó-specifikus adatát, beállítását a ~/.thunderbird mappában tartja. Felcsatolt TrueCrypt kötet mellett, a Thunderbird leállítása után mozgassuk át ezt a mappát a TrueCrypt kötetre és kövessük symlinkkel. Ezután a Thunderbirdöt elindítva, a levelezőprogram nem fogja észrevenni a különbséget.

Postafiók beállításai

Ha a felhasználónak vannak postafiókjai, ezeket állítsuk be a levelezőben (migráció - TODO!).

Skype beállítása

Az adminisztrátori profilban nem muszáj beállítani, hiszen ez az account nem chatel, telefonál, stb.

 • Indítsuk el a Classic menu - Internet alól, és rögzítsük a Launcherre.
 • A Beállításokban (CTRL-O) a Skype access-t letilthatjuk.

LibreOffice beállítása

Az adminisztrátori profilban nem muszáj beállítani, hiszen ez az account nem használ irodai alkalmazást.

 • Alapértelmezésben a Writer, Calc és Impress ikonja is megjelenik a Launcheren, ezeket opcionálisan eltávolíthatjuk és helyettük a közös indítóikont tehetjük ki (Super/Dash Windows billentyű, Dash-ban "libre" és a LibreOffice ikont ejtsük a Launcherre).
 • Opcionálisan készíthetünk egy quicklist-et, amely a Launcher ikonra jobbklikkelve lehetővé teszi egy konkrét LibreOffice alkalmazás elindítását. Ehhez CTRL-ALT-T (terminál hívása) után módosítsuk a libreoffice-startcenter.desktop ikon paramétereit:
cp /usr/share/applications/libreoffice-startcenter.desktop ~/.local/share/applications # saját példány
mcedit ~/.local/share/applications/libreoffice-startcenter.desktop # szerkesszük meg

Illesszük az állomány legvégére az alábbiakat:

-rw-r--r-- [user] [user] ~/.local/share/applications/libreoffice-startcenter.desktop

[...]
MimeType=application/vnd.oasis.opendocument.text;application/vnd.oasis.opendocument.text-template;application/vnd.oasis.opendocument.text-web;application/vnd.oasis.opendocument.text-master;application/vnd.sun.xml.writer;application/vnd.sun.xml.writer.template;application/vnd.sun.xml.writer.global;application/vnd.stardivision.writer;application/msword;application/vnd.ms-word;application/x-doc;application/rtf;text/rtf;application/vnd.wordperfect;application/wordperfect;application/vnd.openxmlformats-officedocument.wordprocessingml.document;application/vnd.ms-word.document.macroenabled.12;application/vnd.openxmlformats-officedocument.wordprocessingml.template;application/vnd.ms-word.template.macroenabled.12;application/vnd.oasis.opendocument.spreadsheet;application/vnd.oasis.opendocument.spreadsheet-template;application/vnd.sun.xml.calc;application/vnd.sun.xml.calc.template;application/vnd.stardivision.calc;application/vnd.stardivision.chart;application/msexcel;application/vnd.ms-excel;application/vnd.openxmlformats-officedocument.spreadsheetml.sheet;application/vnd.ms-excel.sheet.macroenabled.12;application/vnd.openxmlformats-officedocument.spreadsheetml.template;application/vnd.ms-excel.template.macroenabled.12;application/vnd.ms-excel.sheet.binary.macroenabled.12;text/csv;application/x-dbf;application/vnd.oasis.opendocument.graphics;application/vnd.oasis.opendocument.graphics-template;application/vnd.sun.xml.draw;application/vnd.sun.xml.draw.template;application/vnd.stardivision.draw;application/vnd.oasis.opendocument.presentation;application/vnd.oasis.opendocument.presentation-template;application/vnd.sun.xml.impress;application/vnd.sun.xml.impress.template;application/vnd.stardivision.impress;application/mspowerpoint;application/vnd.ms-powerpoint;application/vnd.openxmlformats-officedocument.presentationml.presentation;application/vnd.ms-powerpoint.presentation.macroenabled.12;application/vnd.openxmlformats-officedocument.presentationml.template;application/vnd.ms-powerpoint.template.macroenabled.12;application/vnd.oasis.opendocument.formula;application/vnd.sun.xml.math;application/vnd.stardivision.math;

X-Ayatana-Desktop-Shortcuts=Writer;Impress;Calc;Math;Draw

[Writer Shortcut Group]
Name=Writer
Exec=libreoffice -writer %U
TargetEnvironment=Unity

[Impress Shortcut Group]
Name=Impress
Exec=libreoffice -impress %U
TargetEnvironment=Unity

[Calc Shortcut Group]
Name=Calc
Exec=libreoffice -calc %U
TargetEnvironment=Unity

[Math Shortcut Group]
Name=Math
Exec=libreoffice -math %U
TargetEnvironment=Unity

[Draw Shortcut Group]
Name=Draw
Exec=libreoffice -draw %U
TargetEnvironment=Unity

A quicklist a következő bejelentkezés után jelenik meg.

 • A Launcherből indítsuk el a LibreOffice-t, ezen belül a Writert. Az Eszközök - Beállítások - Megnyitás és mentés - Általános lapon a szöveges dokumentumok, munkafüzetek és bemutatók alapértelmezett formátumát érdemes lehet Microsoft XP-re állítani, mert (sajnos) ezek elterjedtebbek, mint az Open Document formátumok. Ugyanitt a LibreOffice Writer, alap betűkészletek lapon a Címsor betűkészletet is érdemes talpasra (Times New Roman) állítani (LOL, ez mitől lett Arial?!). Az Eszközök - Automatikus javítás - Beállítások lapon NE kérjük a Mondat első betűje nagybetű opciót (ettől van minden Word Dokumentumban nagybetűvel a "Január"). Végül a Nézet, Szöveghatár pipát érdemes lehet kivenni, és a megfelelő ikonnal a beírás közbeni helyesírás-ellenőrzőt bekapcsolni.
 • TODO: mit kell még beállítani?
 • Gyorsteszt: "felhőbe hanyatlott a drégeli rom" - első betű nem vált nagyra, a "drégeli"-re van helyesírási javaslat. :-)
 • Gyorsteszt: F1-re magyar nyelvű súgó indul el.

WINE beállítása

Az adminisztrátori profilban csak akkor érdemes beállítani, ha az adminisztrátor valamilyen WINE alatt futó alkalmazást használ.

Az Ubuntuban alkalmazott gyakorlat szerint minden Linux felhasználónak külön Windows futtató környezete van (Wine szóhasználattal bottle) a ~/.wine alatt, és ezek egymástól teljesen függetlenek. Az esetek többségében ez elegendő - ilyenkor minden felhasználónak külön-külön kell kialakítania a Windows környezetét, amelyben helyi Windows rendszergazda jogosultságokkal fog dolgozni.

A winecfg futtatása

Készítsük el a Wine alapbeállításokat: Classic menu, Wine, A Wine beállítása - a megjelenő grafikus felületen:

 • az Alkalmazások fülön a Windows verzió legyen XP (ez az alapértelmezés);
 • a Meghajtók fülön az Autofelismerés nyomógombbal derítsük fel a partíciókat. Fontos, hogy a Wine csak azokat a lemezterületeket látja, amelyek "gyökere" meghajtóként fel van véve, így biztonsági szempontból érdemes lehet a legtöbb betűjelet (köztük a Linux gyökér fájlrendszerre mutatót - általában Z:\) törölni, és csak az alábbiakat meghagyni:
  • a drive_c (C:\ - mindig megvan);
  • a /tmp-re mutató betűjel (pl. D:\ - ha nem külön partíció, akkor készítsünk egyet);
  • a /home-ra mutató betűjel (általában H:\ - ez alatt lesz a felhasználói profil);
  • a /media-ra mutató betűjel (pl. M:\ - ide csatolódnak a pendrive-ok, stb.);
  • a /cdrom-ra mutató betűjel (pl. R:\ - ide csatolódik az elsődleges optikai olvasó tartalma)
 • a hang fülön érdemes az ALSA driver kiválasztását megerősíteni (Alkalmaz nyomógomb);
 • (Mit még? - TODO!).

Gyorstesztként indítsuk el a beépített Windows Jegyzettömb (notepad) alkalmazást a Classic menu, Wine, Programok, Kellékek, Jegyzettömb menüponttal, és TODO!. A Gecko böngészőmotor ellenőrzésére indítsuk el a beépített web böngészőt (Wine Internet Explorer) az alábbi parancssorral (erre nincs menüpont):

wine iexplore

amire a Wine HQ weboldalnak kell megjelennie.

Telepítés winetricks-szel

A maintainer által támogatott alkalmazásokat és játékokat a Classic Menu, Wine, Programok, Eszközök, Winetricks menüpontból elindítható GUI segítségével telepíthetjük, de használhatjuk a parancssort is. Telepítsük a standard Microsoft fontkészletet az alábbi paranccsal:

winetricks corefonts lucida tahoma
A parancs letölti, a Wine C:\Windows\Fonts könyvtárába telepíti és a registry-be bejegyzi a fontokat.

TODO: mit érdemes mindig feltelepíteni?

WINE bottle eltávolítása

A szükségtelenné vált (neadj'Isten vírusfertőzött) bottle az alábbi parancsokkal távolítható el teljesen:

rm -fr ~/.wine
rm -r ~/.local/share/desktop-directories/wine-*
rm -r ~/.config/menus/applications-merged/wine-*
rm -r ~/.local/share/applications/wine/

TODO!