Windows XP újratelepítése a korábbi telepítés átmeneti megtartásával

Innen: AdminWiki

Ez a (vázlatos) leírás használatban lévő Windows XP munkaállomások újratelepítését tárgyalja. Az eljárás lényege, hogy a meglévő Windows partíciót bootolható állapotban megtartjuk, miközben egy másikra telepítünk. A két telepítés között boot managerrel választhatunk, mindkettő esetében a rendszerlemez C:\ marad.

Előkészítés

Ebben a munkafázisban helyet csinálunk a merevlemezen az újratelepítendő XP számára úgy, hogy a munkafázis végén a meglévő példány működőképes marad. Nagyobb merevlemez esetén ez a fázis - a partíció átméretezések és mozgatások miatt - több órát is igénybe vehet!

Egy merevlemezt feltételezve az alábbi particionálást igyekszünk kialakítani:

|-----------------------------||----------------------------|[|----------------------------|]
 elsődleges           elsődleges           extended
 meglévő Windows        meglévő Windows másolata    opcionális adatpartíció(k)
 (hda1 - leendő C:\)      (hda2 - backup C:\)      (hda5 - D:\)

Használjuk a Gnome Partition Editor Live CD vagy Live USB (free) eszközt, és végezzük el a következőket:

 • Szabad hely kialakítása a C:\ és esetlegesen a D:\ töredezettségmentesítésével és összehúzásával;
 • Ha a D:\ elsődleges partíción volt, akkor áthelyezése extended-re a merevlemez végére.

Bootoljuk a Windowst, hagyjuk, hogy elvégezze a CHKDSK műveleteket és adminisztrátor jogokkal belépve állítsuk helyre a D:\ betűjelét, ha az extended-re helyezés során megváltozott volna. Bootoljunk ismét GParted-et, és

 • Másoljuk le a hda1 partíciót hda2-ként, így megkapjuk az ábrán jelzett elrendezést.

Ezután bootoljunk Graphical Boot Manager (free) floppyról vagy CD-ről, és telepítsük a boot managert. A beállításoknál:

 • válasszunk QWERTZ billentyűzetet és magyar nyelvet;
 • töröljük a floppyról bootolás lehetőségét;
 • vegyük fel mindkét (hda1, hda2) partíciót választható operációs rendszerként "XP uj" (hda1) és "XP regi" (hda2) címkével;
 • válasszuk a mindenkori nem bootolt partíció elrejtését (így az nem kap a Windows alatt betűjelet);
 • válasszuk alapértelmezettnek a hda2 partíciót és állítsunk be 10" időzítést (így ha a felhasználó boot közben nem nyúl a géphez, a második - a régi telepítést megőrző - partíció fog bootolni);
 • válasszuk a merevlemezre telepítést, amely beírja a fentieket a MBR-ba.

Mielőtt a második (hda2 - "XP regi") Windowst bootolnánk, annak gyökérkönyvtárában a boot.ini állományt meg kell változtatni úgy, hogy benne a hda1 helyett a hda2 partíció sorszáma szerepeljen - enélkül a Windows erről bootolva is a másik partícióra próbálna dolgozni (ami rejtett lesz), így nem tudna bootolni:

[...]
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINDOWS
[...]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional - magyar" /noexecute=optin /fastdetect
[...]

Az átírásra két lehetőségünk is van:

 1. Bootoljunk a boot managerrel úgy, hogy az első (hda1) legyen az aktuális operációs rendszer, de kivételesen, ezen boot alkalmával a hda2 se legyen elrejtve (beállítás, rejtés ki, de nem mentjük el a boot rekordba). Ekkor a másik Windows partíció pl. E:\ drive-ként megjelenik a Windows alatt. Adminisztrátor felhasználóként írjuk át ezen a partíción a boot.ini állomány tartalmát. Előfordulhat, hogy a Windows (XP SP3?) nem hajlandó ezt az állományt írni, ez esetben a második módszert kell választanunk.
 2. Bootoljunk alkalmas live CD/DVD-t (pl. Ubuntu Live CD-t), és abban a megfelelő partíció felcsatolása után végezzük el az átírást.

Ezzel az előkészítést befejeztük. Tesztként a boot managerrel bootoljuk be mindkét telepítést, és győződjünk meg róla, hogy felhasználói beavatkozás nélkül az "XP regi" (hda2) töltődik be, és teljes értékűen működik. Innentől az újratelepítés bármikor és bárhányszor megszakítható, és a gép a felhasználójának használatra visszaadható.

Tényleges telepítés

Gondosan ügyeljünk arra, hogy az új Windowst az első ("XP uj" - hda1) partícióra telepítsük!

 • Telepítő CD/DVD-ről történő Windows XP telepítés esetén a telepítőprogram a MBR-ot felülírja, így a boot managert törli. Ilyenkor amint a telepítés odáig eljut, hogy az új Windows bootol, az előző pontbeliek megismétlésével telepítsük újra a boot managert.
 • Klónképből visszaállítás esetén a MBR nem íródik felül, azonban az "XP uj" partícióról tárolt adatok elavultak lesznek(?). Ilyenkor ennek a partíciónak első bootolása előtt a boot managerben frissítsük az adatokat (partíció választhatóságának törlése majd újra felvétele a bootolhatóak közé).

Mindkét esetben ellenőrizzük, hogy a két telepítés egymástól függetlenül bootolható, és a partíciórejtés működik (bármelyiket bootolva a másik partíciója nem kap betűjelet)!

Innentől folytassuk a telepítést a házirendnek megfelelően. Ez a munka bármikor megszakítható, és a felhasználó tovább dolgozhat az "XP regi" (hda2) operációs rendszerrel (ha biztosra szeretnénk menni, illetéktelen számára az "XP uj" (hda1) bootolását a boot managerben jelszó felvételével megakadályozhatjuk).

Adatmigráció

Migrációkor a boot managerben átmenetileg kapcsoljuk ki a partíciók rejtését, így az "XP regi" átmenetileg (pl. E:\ drive-ként) láthatóvá válik. Adminisztrátor jogú felhasználóként másoljuk át a szükséges adatokat, ügyelve a jogosultságok beállítására.

TODO!

A migráció befejezése után a boot managerben állítsuk be, hogy az alapértelmezett partíció az "XP uj" legyen, és ha szükségesnek látjuk, védjük jelszóval az "XP regi" bootolását. Ezt követően hagyjunk a felhasználó számára 1-2 hét tesztidőszakot, ez idő alatt meggyőződhet arról, hogy minden adata megvan és minden szoftvere megfelelően működik. Ha mégiscsak hiányozna valamilyen adat vagy beállítás, azt a partíciók rejtésének feloldása után pótolni lehet, illetve szükség esetén az "XP regi" bootolásával a funkcionális különbségek tesztelhetőek, a beállítások lemásolhatóak. Tekintettel arra, hogy az adatmigrációt követően keletkezett adatok már az "XP uj" telepítésben jöttek létre, ügyeljünk arra, hogy a felhasználó az "XP regi" telepítést üzemszerűen már ne használja!

Utómunkálatok

Ha már nincs rá szükség, mind az "XP regi" partíció, mind a boot manager megszüntethető. A partíció tárterülete (a GParted segítségével) szükség szerint a hda1 (C:\) illetve a hda4-hda5 (D:\) megnövelésére használható fel (ez a művelet időigényes lehet!), vagy egy következő újratelepítésre készülve kihasználatlanul is hagyható. A boot managertől annak uninstallálásával lehet megszabadulni, illetve a korrekt MBR az XP telepítő CD-jéről is visszaállítható.

TODO - tesztelni!

Irodalom

TODO!