Windows XP több példánya ugyanazon a gépen

Innen: AdminWiki

Ebben a leírásban több (2-3) példány XP-t telepítünk egy gépre úgy, hogy ezekből bootoláskor kiválasztható az indítandó példány (ami a C:\ lemezen fog lakni), és ebben a sessionben a többi Windows példány láthatatlan lesz.

Ez az eljárás abban különbözik a szokásos multiboot telepítéstől (amikor a példányok közül az XP boot managerével vagy GRUB-bal, stb. választhatunk), hogy itt az aktuális XP példány mindig a C:\ lemezen lesz, és ennek bootolása után a többi példány egyáltalán nem látszik.

TODO: utánanézni, hogy licence szempontjából a példányok lehetnek-e ugyanazok (a nem futó példányok tekinthetőek-e biztonsági másolatként?).

Alapelv

A három felhasználható elsődleges (primary) partíciót "slotként" fogjuk használni, azonosan méretezve és NTFS típusúnak beállítva. Ezután készíthetünk tetszőleges számú, ehhez igazodó méretű XP rendszerpartíció (C:\) mentést, és bármelyiket bármelyik slot partícióra visszaállíthatjuk. A három slot tartalma közül alkalmas boot managerrel választhatunk, ekkor a ki nem választott slotokat a boot manager elrejti (a partíciós táblában hidden NTFS típusúra állítja). Így az elindított XP példány rendszerlemeze mindig a C:\ lesz, és a többi példány adatai védettek.

A negyedik primary partíciót nem használjuk, így tetszőleges számú extended partíciónk lehet még, amelyekre egyéb (ugyancsak a boot managerrel választható) operációs rendszerek telepíthetőek, vagy adatterületként használhatóak.

Eszközök

Telepítés

  • Üres merevlemezre alaptelepítünk egy Windows XP-t úgy, hogy a telepítővel egy slot méretű partíciót készíttetünk, és azt NTFS-nek formáztatjuk. Ellenőrizzük, hogy az XP bootol és hozzáférhető.
  • GParted-et bootolunk, és a partíciót (benne a Windows alaptelepítéssel) kétszer lemásoljuk, ezzel létrejön a három slot (primary partition).
  • GAG-ot bootolunk, és felvesszük a három partíciót, valamint a "Hide primary partitions" kipipálásával előírjuk, hogy a bootolt operációs rendszer számára mindig csak egy slot legyen látható. Mentjük a GAG-ot a MBR-ba.
  • A GAG felületén egyszeri alkalommal kivesszük a hide-olást, és elindítjuk az első(!) partíción lévő XP-t. Ekkor (általában D:\ és E:\ lemezként) látszanak a másik slot partíciók. Ezeken szerkesszük meg a gyökérkönyvtár boot.ini állományait, és ebben a partition(1) kifejezéseket írjuk át úgy, hogy bennük a partíció (slot) sorszáma szerepeljen - enélkül a Windows másik partícióra próbál dolgozni (ami rejtett), így nem fog tudni bootolni. Példa második slot esetére:
D:\boot.ini

[...]
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINDOWS
[...]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional - magyar" /noexecute=optin /fastdetect
[...]
  • Újraindítjuk a gépet, és a GAG-ból kiválasztva kipróbáljuk, hogy minden példány működik-e. Bootolás után a Windowsnak mindig a C:\ lemezen kell lennie, és az előző pontbeli D:\ illetve E:\ lemezeknek nem szabad látszaniuk.

Ezzel a slotok elkészültek. Ügyeljünk arra, hogy minden esetben, ha egy Windows klónképet valamelyik slotra visszaállítunk, az abban lévő boot.ini beállításait (még az illető slot első bootolása előtt) a fentiek szerint módosítsuk! Természetesen ha a klónképet korábban az adott slotról készítettük, akkor nem kell hozzányúlni, visszaállítás után azonnal bootolható.

Megjegyzés: biztosan lehet másként, egyszerűbben, stb. - TODO!

Irodalom

  • TODO!